Ana içeriğe atla

Acı Baklanın Faydaları

Türkiye’de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi, Bursa, Antalya ve Konya çevreleridir.  Baklagillerden; otsu bir bitkidir. Acı taneleri kullanılır.

10-100 cm yüksekliğinde, sık tüylü, bir senelik bitkidir. Yapraklar el seklinde parçalı, uzun saplı, 5-9 yapraklıdır. Çiçekleri dik salkım durumunda, beyaz veya mavimsi renkli, çiçek taç yaprağı kelebek seklindedir. Yahudi baklası diye de tanınır.

Türkiye'de üç türü bulunmaktadır.

Beyaz Yahudi baklası: Beyaz çiçeklidir. 120 cm kadar yükseklikte, bir yıllık bir bitkidir.

Yahudi baklası, Temriye, Delice Bakla, Şam Baklası, Gavur baklası, Romen bezelyesi, Kurt baklası, Danik de denir. Otsu bir bitkidir. Çiçekleri sarı mavi ve beyaz olabilir.  Tadı acıdır. Sık ormanlarda bol miktarda görülen çok güzel bir nebattır. Tatlı bir cinside geliştirilerek hayvan yemi olarak ta kullanılmaktadır. Süs bitkisi olarakta yetiştirilir.

  • Çiçeklerinden hazırlanan çay  idrar söktürücüdür. 
  • Tohumları da kullanılır. 
  • Böbrek ve idrar yolları için temizleyicidir. 
  • Zorlukları giderir. 
  • Taş ve kumların düşürülmesine yardımcı olur. 
  • Vücutta fazla tuz birikmişse atar. 
  • Albümin miktarını düşürür.
  • Dalak ve bağırsaktaki tutukluğu açar. 
  • Sedef otu, bal ve sirke ile karıştırılıp içilirse mide bulantısını geçirir. 
  • Lumbago ve siyatik, romatizma ağrılarına faydalıdır.  
  • Sirke ve bal ile kaynatılır, lapa haline getirilir sıcak sıcak bağlanır. 
  • Kurt düşürücüdür. 
  • Basura, vucuttaki benek ve lekelere iyi gelir.
  • Acı bakladan 30 grm yenirse yaraları iyileştirir, safra çıkarır. 
  • Balgam söktürücüdür, sıcak suda sirke ve bal ile karıştırılıp şerbet yapılarak 4 gr. kadar içilir.
  • Arpa unu ile karıştırılıp, hamuru cerahatli yaralara, kanser yaralarına, cilt lekelerine yakı halinde konulursa bunlara şifa verir. 
  • Solucanları düşürür: Unu bal ve sirke ile karıştırılıp içilir veya sirke ile şurup haline getirilip içilir. 
  • Kan temizleyici ve besleyicidir, kuvvet verir.
  • Vücutta biriken tuzların yol açtığı baş ağrısını giderir, nefes darlığına faydalıdır. 
  • Semen Lupini, Şeker hastalarında kan şekerini azaltır. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10-20 adetyenilebilir.
  • Fazla yenilirse meniyi arttırır.
  • Zehirli haşerelerin ısırdığı yere konulursa zahiri dışarı çeker. Lapa olarakta uygulanır. 
  • Gögözün keskin görmesini sağlar: Sabah ve akşam yenir.
  • Melezon kökü ile karıştırılıp yıkandığında uyuz koyuna iyi gelir.
  • Adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır ve cenini düşürür:
  • - Bal ve mürver çiçeği ile karıştırıp içilir.
  • -Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı alınır.            

KULLANIM BİÇİMLERİ

-Sirke ve bal ile kaynatılır bir gramı içilir.
-Yakısı ve lapası haricen kullanılır.
-Tohumları hafifçe kavrulur ve değirmende dövülür; elde edilen tozdan yemek aralarında birer tatlı kaşığı yenir.  Bu kavrulmuş tohumlar “Sebze Kahvesi” adı ile kahve yerine kullanılır. Fakat alkaloit taşıyan türlerinin bu şekilde kullanılması tehlikelidir.
-Kaynatılmış suyu da içilir.
-Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup bakla yenir veya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir.

Dekoksiyon: Bir avuç dolusu acıbakla tanesini 2 bardak suda haşlanır. Hazırlanan  dekoksiyondan yarısı içilir.

Acı baklanın tohumları (termiye)  kaynar suda haşlanır ve yenilir.

UYARI: Fazlası baş ağrısı yapar, mesaneye zarar verir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızartılmış Sarımsak Şifa Deposu

  Soğan sarımsak ve pırasa birçok yemekte kullanılıyor. Özellikle soğanlar içerdikleri antioksidanlar nedeniyle hem sinir sistemini hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yüzlerce yıldır soğan ve sarımsak alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Günde 6 diş közlenmiş veya kızartılmış sarımsak yemeniz halinde 24 saat içinde vücudunuzda bu değişikler meydana geliyormuş… Mutlaka günde 6 adet tüketin 2-4 saat: Vücudunuz sarımsağı sindirmeye başlıyor. Vücudunuzun sindirdiği besinler kanserli hücrelerle savaşmaya başlıyor. 4-6 saat: Metabolizmanız hızlanıyor. Depolanan yağlar yanmaya ve vücudunuzdaki fazlalık sıvılar atılmaya başlıyor. 6-7 saat: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vücuda yayılıyor ve kan dolaşımınız düzenleniyor. Sarımsak bakterilerle savaşmaya başlıyor. 6-10 saat: Sarımsaktaki besinler hücresel seviyede vücudu savunup oksidasyondan vücudu koruyor. 10-24 saat: Sarımsak aşağıdakileri gerçekleştiriyor… Kolesterolü düzenliyor, damarları temizliyor ve kalp sorunları...

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

  Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler İçindekiler Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon Neden Oluşur? Belirtileri Nelerdir? Neler Yapılabilir İşte Adım Adım Cevabı! Tavsiye Listesi Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normalden yüksek olduğu kronik bir durumdur. Kalbin pompaladığı kanın, damarların direnciyle karşılaşması sonucu oluşan bu basıncın sürekli yüksek kalması, zamanla kalp ve damar sistemi başta olmak üzere birçok organ ve sistem üzerinde ciddi zararlara yol açabilir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılan hipertansiyon, uzun süre belirti göstermeden ilerleyebilir ve bu durum, tedaviye geç kalınmasına neden olabilir. Hipertansiyonun Vücutta İlişkili Olduğu Sistemler Kardiyovasküler Sistem: Yüksek kan basıncı, damar duvarlarına zarar vererek damar sertliği (ateroskleroz) gelişimine yol açabilir. Bu durum, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır. Ayrıca, kalbin sür...

Safran (Crocus sativus)

  Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.  Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir.  Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası), olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır.  Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.