Ana içeriğe atla

E Vitamini ve Faydaları

Yağda çözünen E vitamini damar sertleşmesine karşı ve ayrıca kalp krizinden korunmak, göz sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, bacaklarda meydana gelen damar tıkanıklığına bağlı ağrıları dindirmek, yüksek tansiyon ve şeker hastalarında bazı komplikasyonları önlemek için kullanılmaktadır.
Bu rahatsızlıklar dışında, sağlıklı kişiler için de hayati vitaminlerden biri olan E vitamini, antioksidan etkisiyle vücut hücrelerini serbest radikallerin tahrip edici etkisine karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu virüs ve bakterilere karşı daha dayanıklı hale getirir.
Ayrıca hücrelerle etkileşime geçerek, vücudun önemli fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur.
Kuruyemişler, sebzeler, tahıllar, kümes hayvanları, bazı baharatlar, meyveler E vitamini bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır.
E Vitamini İçeren Gıdalar
Aşağıdaki listede yer alan gıdalar yüksek miktarda E vitamini içeren gıdalar arasından seçilmiştir ancak E vitamini içeren besinlerin tam listesi değildir.

Listedeki bazı besinlerin sürekli tüketimi her kişi için uygun olmayabilir.
Örneği E vitamini içeren ayçekirdeği ve bademin fazla tüketimi kilo almaya neden olabilir. E vitamini desteği sağlamak açısından en uygun beslenme programı veya E vitamini takviyesi kullanımı hakkından en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Ayçekirdeği: Ayçekirdeği, en fazla E vitamini içeren besinler arasında ilk sıradadır. 100 gram ayçekirdeği, günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 2 katını (%182’sini) karşılar.
Aynı miktarda ayçekirdeği; günlük demir ihtiyacının 24’ünü, kalsiyum ihtiyacının %9’unu, C vitamini ihtiyacının %2’sini, B6 vitamini ihtiyacının %40’ını, K vitamini ihtiyacının %4’ünü, magnezyum ihtiyacının %32’sini, fosfor ihtiyacının %114’ünü karşılar. Ancak yüksek kalori değerine (100 gr ayçekirdeği 592 kalori içerir) sahip olduğu için dikkatli tüketilmelidir.
Toz Acı Biber: Yemeklerinizde toz acı biber kullanıyorsanız büyük olasılıkla günlük olarak almanız gereken E vitamini fazlasıyla alıyorsunuz demektir. Çünkü 1 çay kaşığı acı biber günlük E vitamini ihtiyacının %4’ünü kaşılar.
A vitamini, K vitamini, B6 vitamini açısından da zengin olan kırmızı toz biber aynı zamanda, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez mineralleri de içerir.
Tuz tüketimini kontrol altında tutmaya çalışanlar toz acı biberi dikkatli tüketmelidir çünkü toz biberin sodyum oranı yüksektir.
Badem: 100 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Çok az miktarda kolesterol ve sodyum içeren bademin diğer besin değerleri ise şu şekilde: 100 gram badem günlük demir ihtiyacının %21’ini, kalsiyum ihtiyacının %26’sını, folat ihtiyacının %12’sini, magnezyum ihtiyacının &67’sini, fosfor ihtiyacının ise %48’ini karşılar.
Aynı zamanda potasyum, bakır, çinko, manganez ve selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Aynı miktarda badem 575 kalori içermektedir.
Çamfıstığı: Fıstık çamının kozalak biçimindeki meyvesinden çıkarılan sert kabuklu, yağlı ve nişastalı tohum olan çamfıstığının 100 gramı, günlük E vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.
Yüksek kalori değeri nedeniyle (100 gram 673 kalori) diyet listeleri için pek uygun olmayan çamfıstığı; K, B6, folat, C, A vitaminleri ile kalsiyum, demir, bakır, çinko, manganez, potasyum, fosfor mineralleri bakımından zengindir.
Yerfıstığı: 100 gram yer fıstığı günlük E vitamini ihtiyacının %35’ini karşılar. Aynı miktarda yerfıstığının kalori değeri ise 599’dur.
Niasin, folat ve B6 vitamini bakımından zengin olan yerfıstığı, yüksek değerlerde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum içermektedir.
E Vitamini Bakımından Zengin Diğer Besinler
Kurutulmuş fesleğen
Kuru kayısı
Yeşil zeytin
Ispanak
Kulkas kökü
Buğday tohumu yağı
Fındık
Keten tohumu yağı
Mısır yağı
Kanola yağı
Brokoli
Soya fasulyesi yağı
Fıstık
Kivi
Mango
Domates
Kuşkonmaz

ÖnlemlerE vitamini genel olarak güvenli olarak kabul edilen vitaminler arasında yer almakla birlikte, kapsül ve vitamin takviyesi olarak günlük gereken miktarın 5-10 katı E vitamini almak hafif ve ciddi yan etkilere yol açabilir.
Aşırı E vitamini tüketimi, kanın normal sürede pıhtılaşmamasına neden olabilir. Bazı araştırmalar günde 300-800 IU ve üzeri miktarlarda E vitamini almanın beyin kanaması riskini %22 oranında arttırdığını ortaya koymaktadır.
Vitamin takviyesine ek olarak E vitamini kapsülü kullanmanın, bazı erkeklerde prostat kanserine neden olduğu yönünde raporlar bulunmaktadır.

Fazla E vitaminin hafif yan etkileri ise şu şekildedir: ishal, mide krampları, uykusuzluk, halsizlik, baş ağrısı, bulanık görme, kanama, mide bulantısı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızartılmış Sarımsak Şifa Deposu

  Soğan sarımsak ve pırasa birçok yemekte kullanılıyor. Özellikle soğanlar içerdikleri antioksidanlar nedeniyle hem sinir sistemini hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yüzlerce yıldır soğan ve sarımsak alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Günde 6 diş közlenmiş veya kızartılmış sarımsak yemeniz halinde 24 saat içinde vücudunuzda bu değişikler meydana geliyormuş… Mutlaka günde 6 adet tüketin 2-4 saat: Vücudunuz sarımsağı sindirmeye başlıyor. Vücudunuzun sindirdiği besinler kanserli hücrelerle savaşmaya başlıyor. 4-6 saat: Metabolizmanız hızlanıyor. Depolanan yağlar yanmaya ve vücudunuzdaki fazlalık sıvılar atılmaya başlıyor. 6-7 saat: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vücuda yayılıyor ve kan dolaşımınız düzenleniyor. Sarımsak bakterilerle savaşmaya başlıyor. 6-10 saat: Sarımsaktaki besinler hücresel seviyede vücudu savunup oksidasyondan vücudu koruyor. 10-24 saat: Sarımsak aşağıdakileri gerçekleştiriyor… Kolesterolü düzenliyor, damarları temizliyor ve kalp sorunları...

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

  Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler İçindekiler Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon Neden Oluşur? Belirtileri Nelerdir? Neler Yapılabilir İşte Adım Adım Cevabı! Tavsiye Listesi Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normalden yüksek olduğu kronik bir durumdur. Kalbin pompaladığı kanın, damarların direnciyle karşılaşması sonucu oluşan bu basıncın sürekli yüksek kalması, zamanla kalp ve damar sistemi başta olmak üzere birçok organ ve sistem üzerinde ciddi zararlara yol açabilir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılan hipertansiyon, uzun süre belirti göstermeden ilerleyebilir ve bu durum, tedaviye geç kalınmasına neden olabilir. Hipertansiyonun Vücutta İlişkili Olduğu Sistemler Kardiyovasküler Sistem: Yüksek kan basıncı, damar duvarlarına zarar vererek damar sertliği (ateroskleroz) gelişimine yol açabilir. Bu durum, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır. Ayrıca, kalbin sür...

Neden Bitkisel Çaylar?

Siyah çayın etkinliği gittikçe azalıyor. Şimdi yükselen trend bitkisel çaylar. Bu çayların vücuda faydaları saymakla bitmez. Ancak bunun gerçekleşmesi için bir günde 4-5 fincan bitki çayı içmek gereklidir. Yeşil çay vücudu zırh gibi koruyor. Yüksek tansiyondan uykusuzluğa kadar birçok derde derman olan çaylar, doğru şekilde hazırlanmazsa zararlı etkileri ortaya çıkıyor. Bitkisel çayların; alternatif içecek, koruyucu ve tedavi amaçlı olmak üzere üç grupta ele alındığını belirtelim. Bu çaylar gün boyu içilen çay ve kahvenin yerine sağlıklı bir içecek olarak değerlendiriliyor. Çoğu kişi sabah çayından sonra artık; kuşburnu, elma, adaçayı bitkilerinden hazırlanan çayları tercih ediyor. Bitkisel çaylar vücudun direncini artırarak, hastalıklara karşı bir duvar örüyor. Nezle, grip gibi günlük rahatsızlıkların yanında böbrek, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklarda da bitkisel çaylar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, kanser gibi çok ciddi hastalıkların tedavisinde bitk...