Ana içeriğe atla

İltihap Nedir?

 İltihap pek çok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen ve tıp dilinde enflamasyon olarak bilinen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum canlı dokuya zarar veren çok sayıda etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sonuçtur ve hücresel, sıvısal ve damarsal olmak üzere üç farklı düzeyde ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. 

Sadece bir kızarıklık görmeniz enflamasyon olduğu anlamına gelmez. Enflamasyon olduğunu söyleyebilmek için 5 farklı semptonun görülmesi gerekir ve bu semptonları şu şekilde sıralamak mümkündür: 

• Ateş 

• Şişkinlik 

• Kızarıklık 

• Ağrı 

• İşlevsel bozukluk 

Pek çok farklı hastalığın seyri sırasında iltihap ile karşılaşabilmek mümkün olduğundan dolayı, sadece bu enflamasyon üzerinden yola çıkılarak bir hastalığın varlığından söz edilmesi pek mümkün değildir. İltihap Tedavisi En yaygın olarak enflamasyon konusunda uygulanan tedavi türü ilaç tedavisidir. 

Ancak bu rahatsızlık büyük bir çoğunlukla başka bir rahatsızlığın seyri sırasında meydana geldiğinden dolayı bu durumun tam tedavisi için sebep olan hastalığın belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Enflamasyon tedavisinde hastaların dinlenmesi ve enflamasyon bulunan bölge ile fazla haşır neşir olup burayı kaşımak, sürekli dokunmak gibi faaliyetlerde bulunmamak gerekiyor. 

Özellikle de doktora başvurmadan evvel bu bölgeyi sıkarak varsa içerisindeki sıvıyı boşaltmaya çalışmak tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına da zemin hazırlayabiliyor. 

İlaç tedavisinin yanı sıra bazı durumlarda tedavi için uygulanan yöntemlerden biri olarak karşımıza cerrahi müdahalenin çıktığını görebilmek de mümkündür. Eğer bu bölgede başka tedavi uygulamalarından sonuç alınamıyorsa cerrahi yönteme başvurulması ve kısa sürede burada oluşan enflamasyonun vücuttan atılması söz konusu olabilir. 

İltihap Türleri Genel olarak akut ve kronik olarak ikiye ayrıldığını görebilmek mümkün olsa da farklı adlar altında çeşitli türlere sahip olduğu görülen enflamasyon türlerini şu şekilde sıralayabiliyoruz: 

- Akut iltihap: Hızla başlayıp ilerleyen ve kısa sürede şekillenen enflamasyon çeşididir. 

- Kronik iltihap: Akut çeşidinden farklı olarak kronik türün çok daha uzun sürede geliştiğini ve biçim kazandığını görebilmek mümkündür. 

Hatta bu sürenin 3-4 haftadan başlayarak çok daha uzun yıllar sürebildiğini görebilmek mümkündür. Bu türün akut olan çeşide göre daha az ağrıya neden olduğunu görebilmek mümkündür. 

- Eksudatif iltihap: Daha çok şişkinlikle ortaya çıkan türdür. Halk arasında bilinen adı ile su toplanmasıdır. 

- Alteratif iltihap: Doku kaybına yol açan tehlikeli bir tür olarak karşımıza çıkar ve Nekroza kadar ilerleyebildiğini görebilmek mümkündür. 

- Proliferatif iltihap: Dışarıdan gelen cisimlere karşı gelen ve vücudun kabul etmediği cisimler sebebi ile ortaya çıkan bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Hatta tüberküloz gibi rahatsızlıklar sebebi ile de ortaya çıkabilmektedir. İltihaplanma sonucu apselerde oluşan cerahat (pus), yoğun, krem gibi sarımsı bir maddedir. Halk dilinde irin denir. Akyuvarlardan ve serumdan oluşur. Rengi, iltihaplanmaya neden olan mikroorganizmalara göre sarıdan yeşile değişir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızartılmış Sarımsak Şifa Deposu

  Soğan sarımsak ve pırasa birçok yemekte kullanılıyor. Özellikle soğanlar içerdikleri antioksidanlar nedeniyle hem sinir sistemini hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yüzlerce yıldır soğan ve sarımsak alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Günde 6 diş közlenmiş veya kızartılmış sarımsak yemeniz halinde 24 saat içinde vücudunuzda bu değişikler meydana geliyormuş… Mutlaka günde 6 adet tüketin 2-4 saat: Vücudunuz sarımsağı sindirmeye başlıyor. Vücudunuzun sindirdiği besinler kanserli hücrelerle savaşmaya başlıyor. 4-6 saat: Metabolizmanız hızlanıyor. Depolanan yağlar yanmaya ve vücudunuzdaki fazlalık sıvılar atılmaya başlıyor. 6-7 saat: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vücuda yayılıyor ve kan dolaşımınız düzenleniyor. Sarımsak bakterilerle savaşmaya başlıyor. 6-10 saat: Sarımsaktaki besinler hücresel seviyede vücudu savunup oksidasyondan vücudu koruyor. 10-24 saat: Sarımsak aşağıdakileri gerçekleştiriyor… Kolesterolü düzenliyor, damarları temizliyor ve kalp sorunları...

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

  Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler İçindekiler Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon Neden Oluşur? Belirtileri Nelerdir? Neler Yapılabilir İşte Adım Adım Cevabı! Tavsiye Listesi Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normalden yüksek olduğu kronik bir durumdur. Kalbin pompaladığı kanın, damarların direnciyle karşılaşması sonucu oluşan bu basıncın sürekli yüksek kalması, zamanla kalp ve damar sistemi başta olmak üzere birçok organ ve sistem üzerinde ciddi zararlara yol açabilir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılan hipertansiyon, uzun süre belirti göstermeden ilerleyebilir ve bu durum, tedaviye geç kalınmasına neden olabilir. Hipertansiyonun Vücutta İlişkili Olduğu Sistemler Kardiyovasküler Sistem: Yüksek kan basıncı, damar duvarlarına zarar vererek damar sertliği (ateroskleroz) gelişimine yol açabilir. Bu durum, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır. Ayrıca, kalbin sür...

Safran (Crocus sativus)

  Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.  Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir.  Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası), olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır.  Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.