Ana içeriğe atla

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay özellikle Çin ve Hindistan’da yıllardır tüketilen ve faydaları bilinen bir çay türüdür. Çay dünya genelinde sudan sonra en çok içilen içecektir. Tüketilen çayın %78’i siyah çay iken %20’si yeşil çaydır. 

Bu çayın nımı yaklaşık 5000 yıl öncesine kadar dayanmakta, yani M.Ö. 3000 yılına kadar gitmektedir. Rivayete göre bu yıllarda Çin imparatoru tarafından bulunmuş bir çay olduğundan bahsedilmektedir. 

Beyni korumasından, diş çürüklerini önlemesine kadar birçok faydası bulunan yeşil çay, zayıflamak için de kullanılmaktadır. 

Kilo vermeye etkisinin yanı sıra, son zamanlarda çağımızın hastalığı kansere karşı da etkili olduğu ortaya çıkmıştır. 

Birçok kanser türüne karşı koruma sağlaması yeşil çayın faydaları arasındadır. 

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR? 

Oldukça güçlü bir antioksidandır. Yeşil çayın içerdiği maddeler diş sağlığına fayda sağlar, çürük oluşumuna neden olan bakterilere etki ederek çürümeleri engeller. 

Aynı zamanda ağız kokusunun azalmasını da sağlar. Japonya’da yapılan bir çalışmada, yeşil çay içen kişilerin şeker hastalığına yakalanma oranının % 42 daha düşük olduğu belirtilmiştir. 

Kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en büyük ölüm nedenleri arasındadır. Bu şifalı çay, kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürmektedir. 

Karaciğere fayda sağlaması da yeşil çayın faydaların sında yer almaktadır. 

Amerikan Kalp Derneği Dergisinde yapılan bir araştırmaya göre düzenli yeşil çay tüketiminin felç geçirme riskini azalttığı da ortaya çıkmıştır. 

Düzenli tüketilmesiyle deride oluşan rahatsızlıklara karşı da fayda sağlar. 

Özellikle ciltte kepek oluşumu ve sedef hastalığına iyi gelir. 

ÇEŞİTLİ KANSER TÜRLERİNE KARŞI KORUMA SAĞLAR! 

Kanser rahatsızlığı günümüzde dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasındadır. Yeşil çay mükemmel bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kansere karşı koruma sağlar. 

Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmalarına göre, yeşil çayın kanserin etkilerini azaltmada etkili olduğu ortaya çıkmıştır. 

Yapılan araştırmalar sonucunda, yeşil çayın kadınlarda meme kanseri riskini % 22 oranında azalttığı, erkeklerde ise prostat kanseri riskini % 48 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır. 

Meme kanseri ve prostat kanseri yanı sıra, mide kanseri, mesane kanseri, deri, yumurtalık ve akciğer kanseri gibi diğer birçok kanser türüne karşı da koruma sağlar. 

Özofagus yani yemek borusu kanserine karşı da etkilidir. 

YEŞİL ÇAY BEYNİ KORUR! 

Beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardım etmesi de yeşil çayın faydaları arasındadır. Beyin fonksiyonlarını çeşitli rahatsızlıklara karşı korumasının yanı sıra yaşlanınca da beyni korur. 

Özellikle yaşlanınca ortaya çıkan alzheimer ve parkinson gibi beyin rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Bunamaya karşı koruma sağlar.

YEŞİL ÇAY İLE DİŞ VE AĞIZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN! 

Diş çürümesine dişlerde biriken plaka ve tabakalar neden olabilir. Çünkü biriken plaka ve tabakalar ile dişlerdeki bakteri oluşumu artar. Bu bakteriler de çürümeye sebep olur. 

Yapılan bir araştırmaya göre düzenli yeşil çay tüketimiyle dişlerde bakteri birikiminin azaldığı ortaya çıkmıştır. Diş çürüklerini azaltmasının yanı sıra boğaz enfeksiyonlarına da yeşil çay iyi gelir. 

YEŞİL ÇAY ZAYIFLATIR MI? 

Yeşil çay fiziksel performansı arttırır. Yapılan araştırmalara göre, metabolizmayı hızlandırır. Bunun sonucunda da vücuttaki yağ yakımını arttırır. 

12 hafta boyunca toplam 240 kadın ve erkek üzerinde yapılan bir çalışmada yeşil çay içen kişilerin içmeyenlere göre karın bölgesinde ve bel çevresinde oluşan yağlanmada azalma görünmüştür. Bu şekilde yeşil çay ile zayıflamak mümkündür. 

Obezite riskine karşı koruması da yeşil çay faydaları arasındadır.

DEPRESYONA KARŞI YEŞİL ÇAY İLE KORUNMAK MÜMKÜN MÜ? 

Günlük hayatta yaşanan stres ve gerginlikler sonucu zaman zaman depresyona girilebilir. Bir nevi ruhsal çöküntü olan depresyondan çıkmak kolay değildir. 

Yeşil çay yapraklarında doğal olarak theanine adı verilen bir aminoasit bulunur. Bu aminoasit kişiler üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu sayede depresyona girme olasılığı da azalmış olur. 

YEŞİL ÇAY CİLT BAKIMI SAĞLAR! 

Yeşil çay içeriğinde antioksidan ve anti inflamatuar maddeler bulundurmaktadır. Bunun sonucunda da ciltte yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini en aza indirir. 

Ayrıca yapılan çalışmalarda ciltteki güneş ışınlarının hasarını da en aza indirdiği gözlemlenmiştir. Hücreleri yeniler ve göz altı şişliklerinin oluşmasını engeller. 

YEŞİL ÇAY NASIL HAZIRLANIR? 

Tadının biraz acı olması sebebiyle bazı kişilerin çok da hoşuna giderek içtiği bir çay değildir. Bu çayı bal yada tarçınla tatlandırarak içmek mümkündür. 

Ayrıca tadının acı olmaması için kurutulmuş yeşil çay yaprakları kaynamış suyun içinde fazla bekletilmemelidir. Bekledikçe çayın tadı daha da acı hale gelir. 

Peki yeşil çay nasıl hazırlanır, nasıl demlenir?

Yeşil çay demlemek için öncelikle bir fincan su kaynatılır. İçme suyu kullanmanız çayın tadını daha da güzelleştirecektir. 

Kaynamış su hafif soğuması için 5 dakika bekletilir. 

Çünkü çok sıcak suda bu çayı demlediğinizde istenilen verimi alamayabilirsiniz. 

5 dakika beklettikten sonra bir çay kaşığı yeşil çay suyun içine atılır. 

3 dakika kadar yeşil çaylar suyun içinde demlenmesi için beklenir. İşte tam bu noktada yeşil çayları suyun içinde fazla bekletirseniz tadı acı olacaktır. 

3 dakikanın sonunda süzgeç yardımıyla çay bardağa süzülerek içilir. 

YEŞİL ÇAY MASKESİ NASIL HAZIRLANIR? 

Hücreleri yenilemesi, kırışıklıkları engellemesi gibi etkileri için yeşil çay maske yapılarak da kullanılabilir. 

Evde yapılabilecek bu maske için öncelikle bir bardak suyu 6 dakika kadar kaynatın. 

Bir yemek kaşığı yeşil çayı kaynatılan suya ekleyin ve 6 dakika kadar demlendirin. 

Yeşil çayı süzün. Süzülen çayın üzerine badem yağı ve bir yemek kaşığı çiçek balı ilave edin. Tüm bu karışımı güzelce karıştırın. İyice karışmasını sağlayın. İyice karıştırdıktan sonra hazırlamış olduğunuz maskeyi yüzünüze uygulayabilirsiniz. 

20 dakika sonra yüzünüzü yıkayıp maskeyi temizleyin. 

YEŞİL ÇAYIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR?

Faydaları bu kadar çok olan bu çay, aslında içeriğindeki antioksidan maddeler, theanin, kafein ve fenolik bileşikler sayesinde değer kazanır. Antioksidan maddelerin başında içerisinde bol miktarda bulunan kateşin gelir. 

Theanin ise bir aminoasit olup özellikle sakinleştirici etki yaparak depresyona girmeyi engeller. Kafein maddesi birçok kişi tarafından duyulmuş olup bilinen bir maddedir. Yeşil çay ile birlikte kahvede de bulunur. 

YEŞİL ÇAYIN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Yeşil çayın faydaları olmasının yanı sıra, bazı kişiler için yan etkileri olabilir ve istenmeyen durumlar yaşanabilir. Yeşil çay bir miktar kafein içerir. 

Kafein içermesi sebebiyle kafein hassasiyeti olan kişilerde uykusuzluk, ishal, aşırı sinirlilik hali, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

Hamilelik veya emzirme dönemindeki kadınlar tüketmemelidir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, kansızlık, mide ülseri, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları bulunan ve ilaç kullanan kişiler yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. 

Ayrıca kemoterapi ilaçları, doğum kontrol hapları, kalp ritmini düzenleyen ilaçlar, çeşitli antibiyotikler ve kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler de mutlaka doktorlarına danıştıktan sonra yeşil çay tüketmelidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızartılmış Sarımsak Şifa Deposu

  Soğan sarımsak ve pırasa birçok yemekte kullanılıyor. Özellikle soğanlar içerdikleri antioksidanlar nedeniyle hem sinir sistemini hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yüzlerce yıldır soğan ve sarımsak alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Günde 6 diş közlenmiş veya kızartılmış sarımsak yemeniz halinde 24 saat içinde vücudunuzda bu değişikler meydana geliyormuş… Mutlaka günde 6 adet tüketin 2-4 saat: Vücudunuz sarımsağı sindirmeye başlıyor. Vücudunuzun sindirdiği besinler kanserli hücrelerle savaşmaya başlıyor. 4-6 saat: Metabolizmanız hızlanıyor. Depolanan yağlar yanmaya ve vücudunuzdaki fazlalık sıvılar atılmaya başlıyor. 6-7 saat: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vücuda yayılıyor ve kan dolaşımınız düzenleniyor. Sarımsak bakterilerle savaşmaya başlıyor. 6-10 saat: Sarımsaktaki besinler hücresel seviyede vücudu savunup oksidasyondan vücudu koruyor. 10-24 saat: Sarımsak aşağıdakileri gerçekleştiriyor… Kolesterolü düzenliyor, damarları temizliyor ve kalp sorunları...

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

  Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi İçin Doğal Yöntemler İçindekiler Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon Neden Oluşur? Belirtileri Nelerdir? Neler Yapılabilir İşte Adım Adım Cevabı! Tavsiye Listesi Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normalden yüksek olduğu kronik bir durumdur. Kalbin pompaladığı kanın, damarların direnciyle karşılaşması sonucu oluşan bu basıncın sürekli yüksek kalması, zamanla kalp ve damar sistemi başta olmak üzere birçok organ ve sistem üzerinde ciddi zararlara yol açabilir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılan hipertansiyon, uzun süre belirti göstermeden ilerleyebilir ve bu durum, tedaviye geç kalınmasına neden olabilir. Hipertansiyonun Vücutta İlişkili Olduğu Sistemler Kardiyovasküler Sistem: Yüksek kan basıncı, damar duvarlarına zarar vererek damar sertliği (ateroskleroz) gelişimine yol açabilir. Bu durum, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır. Ayrıca, kalbin sür...

Safran (Crocus sativus)

  Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.  Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir.  Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası), olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır.  Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.