Üzüm
Asmagiller familyasının Vitis cinsine ait asma bitkilerinin çeşitli türlerinin salkım şeklindeki sulu meyvesi. Şeker, organik asitler, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineraller ve başta A vitamini olmak üzere vitaminden yana zengin bir meyve olan üzüm, salkımı oluşturan tanelerinin şekli, çekirdekli olup olmaması, zarının kalınlığı, rengi, kokusu, tanesinin üzerindeki buğu, su içeriği gibi nitelikler açısından farklılık gösterir.
Evcilleştirilen ilk beş meyveden biri olan üzüm özellikleri açısından dört ana grupta toplanır; sofralık, şıralık ve pekmezlik, şaraplık, kurutmalık.
Türkiye, bağcılık yönünden beş bölgeye ayrılır ve bu bölgelerde yetiştirilen üzüm türleri çok sayıda olmakla birlikte Marmara ve Trakya'dan semilyon (semillon), adakarası, sovinyon (sauvignon), karasakız, Ege ve Güney Anadolu'dan sultaniye, Çal karası, dimrit, Orta Anadolu'dan emir, narince, Kalecik karası, Güneydoğu Anadolu'dan dökülgen, sergi karası, Doğu Anadolu'dan boğazkere, öküzgözü sayılabilir.
Suyundan binlerce yıldır şarap yapılan bu meyve, rakının da anasıdır. Başka bir deyişle, Osmanlı dönemindeki bir rakı markasında olduğu gibi rakı Üzüm Kızı'dır.
Rakı üretiminde daha çok kuru üzüm kullanılmakla birlikte son zamanlarda yaş üzüm rakısı da yaygınlaşmıştır. Üzüm, yaz sonu rakı sofralarında, buz gibi soğutulmuş ve yan gelmiş yatmış haliyle de hem göze hem de damağa hitap eder.
NAZLI PİŞKİN
Yorumlar
Yorum Gönder