Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Antiinflamatuar, antioksidan ve alkali bir sebze olan kereviz vücudun pH dengesini korur, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Kan basıncını düşürme ve inflamasyonu azaltma etkis ile kalp-damar sağlığını korur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hücre sağlığını korur ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Kerevizin faydaları şu şekilde maddeler halinde sıralanabilir:
- Kereviz vücudun pH dengesini korur
- Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, kabızlığı önler
- Kereviz aynı zamanda inflamasyonu azaltır
- Kalp-damar sağlığını destekler
- Kan basıncını ve kolesterolü düşürür
- Kereviz bağışıklığı güçlendirir
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Kanser önleyici özellikleri vardır
- İdrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi söz konusudur
- Gut hastalığı ve romatizmaya da iyi gelir
- Mide sağlığını destekler
- Beyin sağlığını korur
- Kereviz Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Kerevizin başlıca faydaları ödem atılmasına yardımcı olması, kolesterolü düşürmesi, sindirime yardımcı olması, kabızlığa iyi gelmesi ve beyin için koruyucu bir etkisinin olmasıdır.
Kerevizin vücut için sağladığı yararlar şu şekilde de özetlenebilir:
- Ödem atılmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliği bulunur.
- Kolesterolü düşürür.
- Lif açısından zengindir, kabızlığa karşı faydalıdır.
- Sindirime yardımcı olur, mide asidini dengeler.
- Yüksek tansiyonu düşürür, damar sağlığını korur.
- İdrar ve mesane problemleri durumunda iltihabı azaltır.
- Beyin için koruyucu bir etkiye sahiptir.
Herkes kereviz suyunu tolere edemeyebilir. Bu sebeple çiğ tüketiminde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Kereviz mümkün olduğu kadar pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle böbrek hastalığı veya hamilelik sırasında tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır. Vücuttan su atma özelliği olduğunda ishal sorunu olanların kereviz tüketmemesi gerekir.
Kereviz sapı suyunun faydaları nelerdir?
Kereviz sapı, antioksidan potansiyeli sayesinde artan mide asidi üretimini dengeler. Bir kereviz sapında günlük A vitamini alımının % 5’i bulunmaktadır. Bu nedenle kereviz, öncelikle göze faydalı, yaşlanmayı ve görme sorunlarını azaltan besinler listesinde de yer almaktadır.
1 bardak kereviz sapı suyu 40 kaloridir. Kereviz suyu birçok mineral ve vitamin içerir. Bu içerikleri nedeniyle kereviz sağlıklı ve dengeli beslenmeye uygundur. Kereviz suyu işlenmemiş ve taze kereviz sapından yapılmalıdır. Kereviz sapı suyu her zaman taze olarak hazırlanmalıdır. Kereviz sapı suyu buzdolabında 24 saatten fazla saklanmamalıdır.
Düşük kalorili olması nedeniyle kereviz suyu kilo vermeye de yardımcı olabilir. Kereviz suyu, bağışıklık sistemini güçlendirir ve böbrek fonksiyonlarını uyarır. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde kereviz antibakteriyel etkiye de sahiptir. Kereviz suyu ayrıca sindirime yardımcı olur, mideyi yatıştırır ve hafif mide ağrılarına iyi gelir. Kereviz suyunun detoks etkisi vardır, vücudun istenmeyen sıvı birikiminden kurtulmasına da yardımcı olabilir.
Saf kereviz suyunun tadı çok yoğun olduğundan ve herkes için uygun olmadığından, kereviz suyu salatalık suyu, havuç suyu, domates suyu veya pancar suyu gibi diğer sebzelerle de karıştırılarak tüketilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder